Päiväkirja


27.2.2021

Tänään on 50 päivää kuntavaaleihin. Ajattelin haastaa itseni kirjoittamaan ajatuksia: Päivä päivältä kohti kuntavaaleja.Tänä aamuna tapasimme kuntavaaliehdokaspienryhmällä ja suunnittelimme yhteistä matkaa kuntavaaleihin. Meidän tapahtumista kuulette kyllä vielä.Pitkästä aikaa kahvitteluhetki Anun kanssa ja taas on mualima parempi.Kuopuksen kanssa yritettiin kuvata videota Savon Sanomien vaalikoneeseen, ehkä huomenna onnistuu.Illalla vähän mainosvalmisteluja.Taitaa olla vaalit tulossa.


28.2.2021 Kalevan ja suomalaisen kulttuurin päivä! 20 vuoden ajan kansantanssi, kansanmusiikki, kansallispuvut olivat tärkeä osa arkeani. Tuona aikana tutustuin suomalaiseen kansanperinteeseen monesta näkökulmasta. Vieläkin kansanmusiikki saa sydämen sykkimään ja jalat liikkumaan. Mieltä painaa komerossa oleva keskeneräinen Kuopion seudun puku, jospa saisin sen ommeltua vielä joku päivä.  

1.3.2021 Maanantai ja kaupunginhallituksen kokous. Tänään kaupunginhallitus hyväksyi varhaiskasvatuspalveluiden Puijonlaakson hankesuunnitelma, joka tuo Puijonlaakson ja Länsi-Puijon alueelle uusia päiväkoteja muutaman vuoden sisällä. Hyväksyimme myös myös Savilahden liikunta- ja tapahtumakeskuksen rakentamisen aloittamisen. Nämä ovat kyllä todella isoja päätöksiä Kuopion tulevaisuuden kannalta.Kyllä Kuopio investoi.

Aamulla olinkin ihan oikeissa töissä Aamupalatarjoilu lapsille ja pitkästä aikaa aamupiiri!


3.3.2021 Tänään oli Syvänniemen päiväkodin ja koulun hankesuunnitteluryhmän kokous. Ryhmässä päätimme, että uutta rakennusta kutsutaan päiväkoti ja koulu. Rakennukseen tulee enemmän tiloja varhaiskasvatukselle kuin perusopetukselle. Toivottavasti hanke etenee suunnitelman mukaisesti. Päiväkoti tarvitsee nuo uudet tilat!!


4.3.2021 Tämä päivä on ollut tunteiden vuoristorata. Aamulla tuli itku, kun esimies kysyi kokouksen alussa tunnelmia. Luulen, että loma on tulossa juuri oikeaan aikaan. Monenlaiset muutokset ja uudistukset työssä ovat tuoneet paineita niin esimiehille kuin työtekijöillekin. Aina ei vaan jaksa. Päivän mittaan ja ihanien kollegoiden avulla löytyi ilo ja rauhalisempi mieli. Päivän parhaat uutiset olivat Suomen naisten pronssimitalli ja piirin toiminnanjohtajan uutinen ehdokaslistan saamisesta Tervoon Näin sitä mennään kohti vaaleja!

6.3.2021 Tänään tehty päätös kuntavaalien siirrosta on ainoa oikea päätös tässä vaiheessa. Jos vaalit olisi järjestetty huhtikuussa, kuinka olisi voitu varmistaa vaalien laillisuus. Haasteena olisi ollut koronatartunnan saaneet, eristykseen määrätyt sekä myös karanteenissa olevat henkilöt, jotka eivät olisi päässeet äänestämään. Kaikilla pitää olla mahdollisuus käyttää äänioikeuttaan, olemmehan taistelleet sen puolesta. Vaalit on järjestettävä terveysturvallisuus, laillisuus, yhdenmukaisuus ja oikeudenmukaisuus huomioiden. Nyt meillä on mahdollisuus hankkia lisää ehdokkaita ja saada listat täyteen, kunhan tiedämme mihin ajankohtaan listojenjättö siirtyy.Käytetään tämä aika hyödyksi, ollaan aktiivisia ja tehdään aktiivisesti vaalityötä omilla tahoillamme.

20.3.2021 Tänään perheen kuopuksesta tuli täysikäinen! 


22.3.2021 Tänään kaupunginvaltuusto kävi vilkasta keskustelua kahdesta valtuustoaloitteesta, Kouluille yhtenäiset toimintamallit kiusaamisen ehkäisyyn ja kiusaamistilanteiden hoitoon ja toinen valtuustoaloite oli Kotimaisen ja lähiruuan osuuden kasvattamiseksi Kuopiossa.Kiusaamisen ehkäisyä koskevassa keskustelussa nostettiin esille luokkakoot, ohjaajien määrä, kotien osallistaminen, rehtoreiden ja opettajien rooli. Vastauksessa valtuustoaloitteeseen on nostettu tärkeäksi yhteistyö eri tahojen kanssa." Kiusaaminen on usein monisyinen ilmiö, johon puuttumiseen päiväkodit, koulut ja oppilaitokset tarvitsevat apua muilta toimijoilta. Perusopetuksessa kiusaamistilanteita selvitellään ensisijaisesti huoltajien kanssa, mutta lisäksi selvittelyyn voi osallistua myös muita toimijoita oppilashuollosta, sosiaalitoimesta, nuorisotoimesta ja ankkuritiimistä Kouluväkivallasta ilmoitetaan aina poliisille ja lastensuojeluun."Lähiruuan lisääminen viritti myös vilkkaan keskustelun. Mitä keinoja olisi lisätä lähiruokaa päiväkodeissa, kouluissa, sairaaloissa, vanhusten hoitolaitoksissa? Vastauksessa todettiin että, haasteina lähiruoan käyttämiselle ovat suuret raaka-ainetarvemäärät, raaka-aineiden saatavuus, hinta sekä pakkauskoot ja jalostusaste. Lähiruoan tunnettavuutta on lisätty Kuopion alueella mm. erilaisina sesonkiaikoina sekä erilaisten lähiruokapäivien ja lähiruokaviikkojen merkeissä.


13.4.2021  Eilen kaupunginhallituksessa oli esille vuoden 2020 resurssiviisasohjelman seuranta. Keskeisimmät indikaattorit ovat kasvihuonekaasupäästöt, kierrätysasteet, materiaalihäviöt ja ekologinen jalanjälki.Resurssiviisas Kuopio on yksi Kuopion strategian päätavoitteista. Resurssiviisaassa Kuopiossa suositaan uusiutuvan energian käyttöä, viisasta liikkumista sekä kiertotaloutta ja huolehditaan luonnon monimuotoisuudesta.Toinen tärkeä käsitelty asia oli Laaja hyvinvointikertomus ja suunnitelma vuosille 2021-2025. Kertomuksessa nousi esille kaikkien palvelualuiden ja jokaisen kaupungin työntekijän merkittävä panos kuopiolaisten hyvinvoinnin edistämisessä. Nyt käsitelty hyvinvointikertomus tulee esitellä uusille valtuutetuille ja sen pitää olla pohjana tulevien vuosien talousarvion laatimisessa. Pitäjäraatitoimintaa on ollut Kuopiossa vuodesta 2017 alkaen. Nyt toimintaa on arvioitu ja tuo raportti käsiteltiin kapunginhallituksessa.Kuopiolaisia paljon puhuttanut asuntotonttihintojen päivitys oli myös asiana vuokran korotusten porrastuksen osalta. Asia päätettiin yksimielisesti kaupunkirakennelautakunnan esityksen mukaisesti. Tein esityksen mahdollisuudesta maksaa tonttivuokra neljässä erässä aiemman kahden erän sijasta. Tuo esitys meni läpi yksimielisesti. Käsittelimme myös vastauksen valtuustoaloitteeseen / neuropsykiatrisesti oireilevien lasten, nuorten ja perheiden tueksi muodostettavan NEPSY-tukityömuodon perustamiseksi Kuopion kaupungin palvelujärjestelmään. Vastaus oli oikein hyvin laadittu . Vastauksessa suositellaan kahden neuropsykiatriaan perehtyneiden sairaanhoitajien/kuntoutusohjaajien palkkaamista. Ko. työntekijät vastaisivat palveluohjauksesta, kuntoutuksen suunnittelusta ja järjestämisestä lapsille/nuorille, joilla ei ole epäiltyä tai diagnosoitua mielenterveydenhäiriötä. Sekä varhaiskasvatuksen että perusopetuksen henkilökunnalle suositellaan neuropsykiatrinen valmennuskoulutuksen järjestämistä. Em asiat tulee huomoida vuoden 2022 talousarviossa.