Mietteitä

27.2.2021

Tänään on 50 päivää kuntavaaleihin. Ajattelin haastaa itseni kirjoittamaan ajatuksia: Päivä päivältä kohti kuntavaaleja.Tänä aamuna tapasimme kuntavaaliehdokaspienryhmällä ja suunnittelimme yhteistä matkaa kuntavaaleihin. Meidän tapahtumista kuulette kyllä vielä.Pitkästä aikaa kahvitteluhetki Anun kanssa ja taas on mualima parempi.Kuopuksen kanssa yritettiin kuvata videota Savon Sanomien vaalikoneeseen, ehkä huomenna onnistuu.Illalla vähän mainosvalmisteluja.Taitaa olla vaalit tulossa.


28.2.2021 Kalevan ja suomalaisen kulttuurin päivä! 20 vuoden ajan kansantanssi, kansanmusiikki, kansallispuvut olivat tärkeä osa arkeani. Tuona aikana tutustuin suomalaiseen kansanperinteeseen monesta näkökulmasta. Vieläkin kansanmusiikki saa sydämen sykkimään ja jalat liikkumaan. Mieltä painaa komerossa oleva keskeneräinen Kuopion seudun puku, jospa saisin sen ommeltua vielä joku päivä.  

1.3.2021 Maanantai ja kaupunginhallituksen kokous. Tänään kaupunginhallitus hyväksyi varhaiskasvatuspalveluiden Puijonlaakson hankesuunnitelma, joka tuo Puijonlaakson ja Länsi-Puijon alueelle uusia päiväkoteja muutaman vuoden sisällä. Hyväksyimme myös myös Savilahden liikunta- ja tapahtumakeskuksen rakentamisen aloittamisen. Nämä ovat kyllä todella isoja päätöksiä Kuopion tulevaisuuden kannalta.Kyllä Kuopio investoi.

Aamulla olinkin ihan oikeissa töissä Aamupalatarjoilu lapsille ja pitkästä aikaa aamupiiri!


3.3.2021 Tänään oli Syvänniemen päiväkodin ja koulun hankesuunnitteluryhmän kokous. Ryhmässä päätimme, että uutta rakennusta kutsutaan päiväkoti ja koulu. Rakennukseen tulee enemmän tiloja varhaiskasvatukselle kuin perusopetukselle. Toivottavasti hanke etenee suunnitelman mukaisesti. Päiväkoti tarvitsee nuo uudet tilat!!


4.3.2021 Tämä päivä on ollut tunteiden vuoristorata. Aamulla tuli itku, kun esimies kysyi kokouksen alussa tunnelmia. Luulen, että loma on tulossa juuri oikeaan aikaan. Monenlaiset muutokset ja uudistukset työssä ovat tuoneet paineita niin esimiehille kuin työtekijöillekin. Aina ei vaan jaksa. Päivän mittaan ja ihanien kollegoiden avulla löytyi ilo ja rauhalisempi mieli. Päivän parhaat uutiset olivat Suomen naisten pronssimitalli ja piirin toiminnanjohtajan uutinen ehdokaslistan saamisesta Tervoon Näin sitä mennään kohti vaaleja!

6.3.2021 Tänään tehty päätös kuntavaalien siirrosta on ainoa oikea päätös tässä vaiheessa. Jos vaalit olisi järjestetty huhtikuussa, kuinka olisi voitu varmistaa vaalien laillisuus. Haasteena olisi ollut koronatartunnan saaneet, eristykseen määrätyt sekä myös karanteenissa olevat henkilöt, jotka eivät olisi päässeet äänestämään. Kaikilla pitää olla mahdollisuus käyttää äänioikeuttaan, olemmehan taistelleet sen puolesta. Vaalit on järjestettävä terveysturvallisuus, laillisuus, yhdenmukaisuus ja oikeudenmukaisuus huomioiden. Nyt meillä on mahdollisuus hankkia lisää ehdokkaita ja saada listat täyteen, kunhan tiedämme mihin ajankohtaan listojenjättö siirtyy.Käytetään tämä aika hyödyksi, ollaan aktiivisia ja tehdään aktiivisesti vaalityötä omilla tahoillamme.

20.3.2021 Tänään perheen kuopuksesta tuli täysikäinen! 


22.3.2021 Tänään kaupunginvaltuusto kävi vilkasta keskustelua kahdesta valtuustoaloitteesta, Kouluille yhtenäiset toimintamallit kiusaamisen ehkäisyyn ja kiusaamistilanteiden hoitoon ja toinen valtuustoaloite oli Kotimaisen ja lähiruuan osuuden kasvattamiseksi Kuopiossa.Kiusaamisen ehkäisyä koskevassa keskustelussa nostettiin esille luokkakoot, ohjaajien määrä, kotien osallistaminen, rehtoreiden ja opettajien rooli. Vastauksessa valtuustoaloitteeseen on nostettu tärkeäksi yhteistyö eri tahojen kanssa." Kiusaaminen on usein monisyinen ilmiö, johon puuttumiseen päiväkodit, koulut ja oppilaitokset tarvitsevat apua muilta toimijoilta. Perusopetuksessa kiusaamistilanteita selvitellään ensisijaisesti huoltajien kanssa, mutta lisäksi selvittelyyn voi osallistua myös muita toimijoita oppilashuollosta, sosiaalitoimesta, nuorisotoimesta ja ankkuritiimistä .Kouluväkivallasta ilmoitetaan aina poliisille ja lastensuojeluun."Lähiruuan lisääminen viritti myös vilkkaan keskustelun. Mitä keinoja olisi lisätä lähiruokaa päiväkodeissa, kouluissa, sairaaloissa, vanhusten hoitolaitoksissa? Vastauksessa todettiin että, haasteina lähiruoan käyttämiselle ovat suuret raaka-ainetarvemäärät, raaka-aineiden saatavuus, hinta sekä pakkauskoot ja jalostusaste. Lähiruoan tunnettavuutta on lisätty Kuopion alueella mm. erilaisina sesonkiaikoina sekä erilaisten lähiruokapäivien ja lähiruokaviikkojen merkeissä.


13.4.2021  Eilen kaupunginhallituksessa oli esille vuoden 2020 resurssiviisasohjelman seuranta. Keskeisimmät indikaattorit ovat kasvihuonekaasupäästöt, kierrätysasteet, materiaalihäviöt ja ekologinen jalanjälki.Resurssiviisas Kuopio on yksi Kuopion strategian päätavoitteista. Resurssiviisaassa Kuopiossa suositaan uusiutuvan energian käyttöä, viisasta liikkumista sekä kiertotaloutta ja huolehditaan luonnon monimuotoisuudesta.Toinen tärkeä käsitelty asia oli Laaja hyvinvointikertomus ja suunnitelma vuosille 2021-2025. Kertomuksessa nousi esille kaikkien palvelualuiden ja jokaisen kaupungin työntekijän merkittävä panos kuopiolaisten hyvinvoinnin edistämisessä. Nyt käsitelty hyvinvointikertomus tulee esitellä uusille valtuutetuille ja sen pitää olla pohjana tulevien vuosien talousarvion laatimisessa. Pitäjäraatitoimintaa on ollut Kuopiossa vuodesta 2017 alkaen. Nyt toimintaa on arvioitu ja tuo raportti käsiteltiin kapunginhallituksessa.Kuopiolaisia paljon puhuttanut asuntotonttihintojen päivitys oli myös asiana vuokran korotusten porrastuksen osalta. Asia päätettiin yksimielisesti kaupunkirakennelautakunnan esityksen mukaisesti. Tein esityksen mahdollisuudesta maksaa tonttivuokra neljässä erässä aiemman kahden erän sijasta. Tuo esitys meni läpi yksimielisesti. Käsittelimme myös vastauksen valtuustoaloitteeseen / neuropsykiatrisesti oireilevien lasten, nuorten ja perheiden tueksi muodostettavan NEPSY-tukityömuodon perustamiseksi Kuopion kaupungin palvelujärjestelmään. Vastaus oli oikein hyvin laadittu . Vastauksessa suositellaan kahden neuropsykiatriaan perehtyneiden sairaanhoitajien/kuntoutusohjaajien palkkaamista. Ko. työntekijät vastaisivat palveluohjauksesta, kuntoutuksen suunnittelusta ja järjestämisestä lapsille/nuorille, joilla ei ole epäiltyä tai diagnosoitua mielenterveydenhäiriötä. Sekä varhaiskasvatuksen että perusopetuksen henkilökunnalle suositellaan neuropsykiatrinen valmennuskoulutuksen järjestämistä. Em asiat tulee huomoida vuoden 2022 talousarviossa.


24.4.2021 Tänään oli Savo-Karjalan sosialidemokraattien piirikokous Varkaudessa alla pitämäni kokouksen avauspuhe:

Hyvät toverit/hyvät ystävät!

Jos vaalit olisi pidetty perinteisen aikataulun mukaisesti nyt olisi meneillään vilkkaat neuvottelut tulevista luottamushenkilöpaikoista niin paikallisesti kuin maakunnallisestikin. Missä tunnelmissa olisimme olleet, voimme vain arvailla. Mutta sen eteen millaisissa tunnelmissa tulemme olemaan vaalipäivänä kesäkuun 13, siihen voimme kaikki vaikuttaa.

Tänään on tasan 50 päivää kuntavaaleihin.

Ehdokashankintaa ehdimme vielä tehdä reilun viikon ajan ja vaalityötä kesäkuulle saakka. Nyt jo kiitän kaikkia teitä, jotka olette lähteneet ehdolle kuntavaaleihin ja vetoan vielä sinuun, jota et vielä ole tehnyt myönteistä päätöstä. Nyt on hyvä aika lähteä ehdolle!

Emme anna gallupnotkahdusten lannistaa, vaan päinvastoin, meidän taistelutahtomme vain nousee.

Jonkin aikaa sitten tuli esille, miten työnantajapuolen etujärjestöt haluavat murentaa pitkään yhteiskuntarauhaa ylläpitäneen sopimusjärjestelmän. Tämä tuntuu tässä taloustilanteessa koronan keskellä aivan väärälle tavalle saada Suomen talous jälleen nousuun. Meidän sosiaalidemokraattien pitää tehdä kaikkemme, ettei tuo ns paikallinen sopiminen saa jalan sijaa suomalaisessa työelämässä. Me olemme nyt ja olemme aina olleet työväen asialla!

Puolueemme puheenjohtaja ja pääministeri Sanna Marin ja maan hallitus on tehnyt työtään menneen vuoden aivan poikkeuksellisen haastavassa tilanteessa. Tilanteessa, jollaisessa kukaan koskaan aiemmin ei ole ollut. Tehtävässään Sanna Marin on onnistunut erittäin hyvin. Kuntia, yrityksiä ja heikossa asemassa olevia on tuettu ja autettu. Samalla hallitus on vienyt eteenpäin hallitusohjelmassa sovittuja asioita. Mutta oppositiollehan mikään ei riitä!

Hyvät toverit!

Nyt meidän tulee olla yhteisrintamassa, näyttää yhdessä tekeminen, yhteisöllisyys ja aktiivisuus. Heikommasta huolehtiminen!

Meillä on edelleen vaalit voitettavana!

Tänään hyväksyttävästä toimintakertomuksesta haluan nostaa esille Tampereella pidetyn puoluekokouksen: Se oli piirille suuri ponnistus koronan keskellä. Piirin puoluekokousedustajat osallistuivat kesän aikana aktiivisesti poliittisen ohjelman valmisteluun. Vielä kerran kiitos puoluekokousedustajille!

Lämmin kiitos meidän kansanedustajillemme; Merjalla, Tuulalle ja Sepolle! Olette tehneet ahkerasti töitä Savo-Karjalan ja koko Suomen eteen.

Kiitos toiminnanjohtaja Tuomasta ja koko innostunut ja aktiivinen piirihallitusta vuoden 2020 yhteistyöstä. Teidän kanssanne on aina niin mukavaa!

Hyvää kokouspäivää meille kaikille!

1.5.2021 Vihdoinkin pääsimme vappuna Kuopion torille jututtamaan kuntalaisia

Tänään Äitienpäivänä ajatukset ovat suvun naisissa. Viereinen kuva on otettu vuonna 1968 ja siinä on vasemmalta lähtien pikku-Tiina, äitini Ritva, Anni-mummo ja isomummoni Lyydia eli Lyyti-mummo. 

Anni-mummo jäi leskeksi ja kahden lapsen yksinhuoltajaksi vuonna 1960. Muistan mummon ahkerana, iloisena ja huumorintajuisena. Polkupyörällä tai mopolla hän ajoi Kurkimäestä töihin Leväsen vanhainkotiin, niin kuin sitä silloin kutsuttiin.  Mummo kuoli vuonna 1987.

Jouduin luopumaan äidistäni aivan liian varhain jo vuonna 1986. Matkalla aikuisuuteen ja äitiyteen olisin tarvinnut äidin neuvoja ja tukea monta kertaa. Juttelen hänelle saamatta vastausta. Äidin ikävä ei koskaan katoa.

Millaisia päättäjiä kuntiin tarvitaan? Onko hyvä päättäjä minä- vai me- tyyppi

Kun seuraa ehdokkaiden vaalityötä voi tulkita heidän vaalilupauksiaan ajatuksella että: "Kun äänestät minua, niin kaikki muuttuu. Pistän virkamiehet järjestykseen. Rakennutan tänne uuden koulun, päiväkodin. Tiet paranevat, vanhusten hoito muuttuu, henkilökuntaa palkataan kaikkialle lisää." Hyviä lupauksia. Miten näihin sitten päästään? Kukaan päättäjä ei voi yksin muuttaa omaa kotikuntaansa, mutta jokaisen mielipiteellä ja ajatuksilla on merkitystä päätöksen teossa. Saadakseen omia tavoitteitaan eteenpäin päättäjän pitää ensin vakuuttaa oma ryhmänsä, sen jälkeen muut ryhmät. Neuvottelemalla ja yhdessä sopimalla pääsee parhaaseen lopputulokseen. Erilaisia mielipiteitä voi ja pitääkin olla, mutta pitää olla myös kykyä sovittaa ne muiden mielipiteiden kanssa. Päättäjän tärkeimpiä ominaisuuksia ovat yhteistyökyky, neuvottelutaidot ja pitkä pinna. Minä itse-päättäjän on vaikea toimia ja tehdä yhteistyötä valtuustoissa. Me yhdessä- päättäjät ovat avainasemassa neuvotteluissa ja päätösten valmistelussa. Tulevalla valtuustokaudella päättäjät joutuvat tekemään vaikeitakin päätöksiä, rahat eivät vaan riitä kaikkeen kivaan ja mukavaan. Kompromisseja joudutaan väistämättä tekemään. Yhteistyö eri puolueiden välillä välttämätöntä. Pitää tehdä laajarintaista yhteistyötä, kuten eräs konkarivaltuutettu vuosia sitten sanoi.